Het land achter Gods rug

Het land achter Gods rug is een roman waarin A. den Doolaard het leven.beschrijft van de Montenegrijnse ingenieur Wolf Crnojevitsj, die in de Tweede Wereldoorlog de brug over de Tarakloof die hij heeft helpen bouwen, als partisaan vernietigt.

kaft van Het land achter Gods rug (5e druk, 1958)

Den Doolaard werd op het idee voor dit boek gebracht toen hij begin jaren vijftig in Joegoslavie woonde en een roman wilde schrijven over de strijd van de partisanen tegen de Duitsers rondom de brug over de Neretva in Bosnie. Een oud-partisaan, inmiddels perschef van de regering Tito, bracht hem op het idee om een roman te schrijven over de brug over de Tara in Montenegro.

De man die in de oorlog deze brug als partisaan vernietigde, ir. Lazar Jaukovic, had voor de oorlog meegewerkt aan de plannen voor de bouw van de brug. Maar omdat hij in de liederen van de Montenegrijnse heldenzangers inmiddels was uitgegroeid tot de ontwerper van deze brug, volgde Den Doolaard in het boek deze verhaallijn. 

Boogbrug over brede kloof
De brug over de Tara, uit Dit is Joegoslavie (1957) met foto's van Cas Oorthuys en tekst van A. den Doolaard

eBook

Het land achter Gods rug is als eBook te bestellen bij uitgeverij Querido

Gerelateerd

Frank Westerman - De brug over de Tara
Informatie over Montenegro als reisbestemming (ANWB)
Informatie over Montenegro als reisbestemming (SNP)

LEZEN DIT BOEK!

Laat de brief van Wolf aan zijn ouders tot op het bot bij je binnendringen. En vraag je dan af: Hoe zit het eigenlijk in het hiudige Nederland?

Waar is ons historisch besef? Waar zijn onze tradities van waaruit wij kunnen denken en handelen? De enige gusla die hier klinkt is “Kedèng Kedèng .. Oe.. Hoe”.

Vanuit welke idealen leven wij? Wat is onze visie op de samenleving?  Of is dat alleen de portemonnee?

Zie onze politiek, zich gedragend als een 'Mann ohne Eigenschaften'. Lichgewicht veertjes als Rutte, dwarrelend op alle winden.

Zie de sociaaldemocratie, onbeschaamd verraad plegend aan de eigen roots en de eigen achterban.

En lees dan opnieuw en opnieuw Het Land Achter Gods Rug